top of page
Empty Beach

In 2024 gaan we weer schelpen tellen op verschillende stranden in Nederland. Ga daarvoor naar één van de deelnemende stranden. Haal daar een telformulier met handige zoekkaart op bij de schelpdesk van de schelpenteldag. Of download hem HIER

We gaan weer tellen

Zelf aan de (zee)slag!

Of je nu een echte schelpenkenner bent, of voor de eerste keer voet op het strand zet, iedereen kan meedoen! Ga naar de vloedlijn en raap 100 schelpen op, rondom een centraal punt. In het filmpje zie je hoe dat werkt.

Schelpen herkennen

honderd schelpen gesorteerd op soort foto Taco van der Eb.jpg

Nadat je al je schelpen hebt verzameld,
sorteer je ze per soort. Op het telformulier zie je de soorten en hun namen. Zoek de naam van elke soort op en noteer op het telformulier hoeveel je er van elke soort hebt. Dit kan nog best lastig zijn, dus hier alvast wat tips:

  • Kijk niet te veel naar de kleur van de schelp, de vorm is veel belangrijker!

  • Kijk en voel goed naar de kenmerken van de schelp. Is de schelp breder of juist hoger? Zijn er ribbels voelbaar of is de schelp helemaal glad? 

Het telformulier

Ook ons telformulier gaat je helpen om de soorten op naam te brengen. Gelukkig zijn de meeste soorten strandschelpen prima te herkennen! Je kan de PDF hieronder uitprinten, of een gratis exemplaar ophalen bij de tellocaties op (of bij) de stranden. 

Schelpenteldag algemeen 19012024_Page_1.jpg

Dat is nergens voor nodig! Op stranden langs de hele Nederlandse kust staan experts van 10:00 tot 16:00 voor je klaar om je te helpen. Je staat er dus zeker niet alleen voor. Dus vind je het lastig, neem dan je zak met 100 schelpen mee naar de infostand van de schelpenteldag. Je kunt daar ook terecht voor vragen en leuke weetjes over de schelpen.

strandpad door de duinen naar het strand

NOG ONZEKER?

Uitgeteld?

Is het tellen per soort gelukt?
Noteer dan de aantallen op het telformulier en lever dat in bij de infostand op het strand.

Meer weten over schelpen?

drie jonge meiden lopen op de vloedlijn schelpen te zoeken

De zaal LiveScience van Naturalis staat rond de telling in het teken van de schelpenteldag. Er worden onder andere lezingen gegeven, er zijn genoeg activiteiten te doen en er is zelfs een 'Schelpdesk'. Bij de Schelpdesk beantwoorden experts vragen vanuit het publiek én live vanaf de stranden. Daarnaast worden moeilijke schelpensoorten op naam gebracht en kan je met jouw gevonden schelp langskomen om die op naam te laten brengen.

bottom of page