top of page

Resultaten

Vorig jaar hebben we ook fanatiek geteld.

Wat we toen gevonden hebben, lees je hier:

In 2022 hebben we
> 21.000 schelpen geteld

Spisula elliptica RHB_edited.png

Strandschelp

(Spisula subtruncata & Spisula elliptica)

046.EnsisLeei_Vrijstaand_RHB.png

Zwaardschede
(Ensis leei)

Kokkel

(Cerastoderma edule)

Meer weten?

Voor de echte liefhebbers is er hier een excel bestand met alle resultaten

Honderden tellers maal honderden schelpen

Het prachtige weer trok op 19 maart 2022 veel mensen naar de stranden, en daar vond iets plaats dat in Nederland nog nooit eerder was gedaan: een schelpenteldag. Iedereen kon meetellen, door 100 schelpen te rapen. Met een zoekkaart of met de hulp van ter plekke aanwezige experts brachten de tellers de schelpen op naam. De gegevens zijn samengevoegd, en vergeleken met die van de tellers op de Belgische stranden. 
 

In Nederland zijn er op acht stranden meer dan 21.000 schelpen geteld, van een kleine vijftig verschillende soorten. In België, waar voor de vijfde keer een schelpenteldag was, kwamen de strandbezoekers op 38.000 schelpen. In Nederland werden vooral veel strandschelpen geteld (de halfgeknotte en de ovale strandschelp), zwaardschedes en kokkels. Er waren ook bijzondere waarnemingen als de tere hartschelp hiernaast, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt.

Hartschelp.jpg

Verschillen tussen Nederland en België

Bucket and sea shells

Foto: Annelies Tavernier (VLIZ)

Beide landen samen registreerden 60 verschillende soorten, waarvan twee derde gemeenschappelijk. Tien procent van alle schelpen en aangetroffen soorten waren niet-inheems.

“Vlaanderen zag de top-5 van de voorbije jaren bevestigd”, vertelt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de bedenker van de Grote Schelpenteldag in België. Nonnetjes worden daar het meest gevonden (37%), gevolgd door de halfgeknotte strandschelp, kokkel, mossel en de Amerikaanse zwaardschede. We vermoeden dat de uitstroom van de Schelde een grote invloed heeft op de Vlaamse schelpenstand. Als de Nederlanders in 2023 ook in Zeeland gaan tellen, lijkt de uitslag daar vermoedelijk meer op die in Vlaanderen." 

Lees hier meer over de Vlaamse resultaten van vorig jaar.

bottom of page