top of page

Resultaten

Tellers bedankt!

Jullie hebben op 22 maart samen meer dan 84.000 schelpen verzameld en op naam gebracht. Wij zijn trots en dankbaar. We hopen jullie in 2026 weer terug te zien op de stranden. Op de hoogte blijven? Geef je op voor onze mailinglist

EB202403231466 .jpg

In 2025 hebben we
84.891 schelpen geteld

Op de Hollandse kust is de halfgeknotte strandschelp het meest algemeen, op de stranden van Zeeland en de Wadden is dat de kokkel. De ovale strandschelp domineert rond het Marsdiep, en de Amerikaanse Zwaardschede spoelde massaal aan op Schiermonnikoog.

Spisula elliptica RHB_edited.png

Strandschelp

(Spisula subtruncata & Spisula elliptica)

Kokkel

(Cerastoderma edule)

046.EnsisLeei_Vrijstaand_RHB.png

Zwaardschede
(Ensis leei)

Meer weten?

Voor de echte liefhebbers is er een spreadsheet met de resultaten per strand. De resultaten van eerdere jaren (20242023 en 2022) hebben we ook nog. Uiteindelijk leveren de tellingen een beeld op van de veranderingen in de zee: welke soorten komen er op of nemen juist af? Welke profiteren er van warmer wordend water of de aanleg van windmolens? En welke juist niet? 

Honderden tellers maal honderden schelpen

Op meer stranden dan ooit, met meer deelnemende organisaties dan ooit én met zowaar behoorlijk goed strandweer voor de tijd van het jaar, was van tevoren al duidelijk dat het de meest succesvolle Schelpenteldag ooit zou worden. Zo'n tweeduizend mensen hielpen mee: ze verzamelden 100 schelpen en brachten die met behulp van de experts op een "Schelpdesk" vervolgens op naam. 

In België ging de Grote Schelpenteldag alweer de achtste editie in, en ook daar was de opkomst hoog. Ook in Noord-Frankrijk werd geteld: van Schiermonnikoog tot aan Leffrinckoucke telden de deelnemers samen 148.343 schelpen, van 72 verschillende soorten.

 

Wij zijn trots op dit resultaat, en bedanken iedereen die heeft geholpen om het mogelijk te maken. Die vele tienduizenden schelpen samen leveren een beeld op van de soortensamenstelling in de zee.

Hartschelp.jpg

Hoe zit het
met zaagjes?

Jepeg zaagje.jpg

Foto: Adriaan Gmelig Meyling (ANEMOON)

Dit jaar hebben we in detail onderzoek gedaan naar de verspreiding van linker en rechterkleppen op de stranden. Daarvoor hebben we zaagjes gebruikt (Donax vittatus). Onderzoek uit de jaren ’60 gaf aan dat zeestromingen (vooral bij zeegaten zoals het Marsdiep of de Oosterschelde) heel effectief zijn in het sorteren van kleppen, net zoals op sommige stranden alleen linker- of rechterschoenen aanspoelen. Linkerkleppen liggen vooral op stranden ten zuiden van een zeegat, en rechterkleppen ten noorden daarvan. Enkele jaren terug hebben onze Vlaamse collega’s tijdens een schelpenteldag een vergelijkbaar fenomeen gevonden aan de gesloten Vlaamse kust op een plek waar duizend jaar eerder nog en zeegat lag die nu niet meer zichtbaar is. Een verdwenen zeegat, verraden door linker en rechterkleppen.

In totaal hebben we dit jaar 4173 linker kleppen en 3835 rechter kleppen geteld. Dat is bijna een gelijke verhouding (52/48%). Maar de verhoudingen op de verschillende stranden liepen enorm uiteen. Op Ouddorp troffen de tellers 72% linker kleppen aan, en op de oostkant van Ameland 71% rechter kleppen. Verschillende deelnemers waren zo enthousiast dat na het tellen op onze posten op andere plekken nog meer zaagjes hebben verzameld en geteld. Die hebben ons goede inzichtengegeven hoe de links/rechts verhoudingen op enkele kilometers strand verschuiven.We hebben helaas geen verdwenen zeegat kunnen terugvinden in onze data, zoals de Vlamingen dat eerder wel hebben gedaan. Maar we hebben wel waardevolle inzichten om in de toekomst in detail verder naar de verspreiding van het vreemde link/rechts fenomeen te kunnen kijken.

20250322_124107 (1)_edited.jpg

Met name op de Waddeneilanden zaten er grote verschillen in de links/rechtsverhouding. Foto: Milieujutter Terschelling.

Vreemde vondsten

Zoals elk jaar waren er ook weer bijzondere vondsten. In Katwijk dook een oude mantelschelp op, Pecten jacobeus. Hij komt voor in de Middellandse Zee. Hoe komt die hier? 
Het prachtexemplaar rechts is een witte arkschelp, die gevonden is bij Westerschouwen.
Onze vaste vrijwilliger Hester vond zelfs de fossiele kies van een wolharige neushoorn! Geen schelp, dus wij tellen hem niet mee.

WhatsApp Image 2025-03-22 at 12.32.52.jpeg
WhatsApp Image 2025-03-22 at 13.46.04.jpeg
NMV logo scherp JJTP.png
Logo SDN.png
bottom of page